PCOS

POLYCYSTISK OVARIASYNDROM

21

PCOS - POLYCYSTISK OVARIASYNDROM

SYMPTOMER

Ved PCOS modnes og løsnes æggene ikke regelmæssigt, så der dannes der æggeblærer i æggestokkene. Typiske symptomer på PCOS er:

  • Uregelmæssige menstruationer
  • Manglende ægløsning
  • Svært ved at blive gravid
  • PMS
  • Der ses nogle gange kraftig hårvækst i ansigtet og/eller på kroppen
  • Tendens til uren hud og acne,
  • Tendens til overvægt, især på maven. 65% af kvinder med PCOS er overvægtige.
  • Hovedpine
  • Træthed

Du behøver bestemt ikke at have alle symptomerne hvis du har PCOS, lige som der også findes andre symptomer end dem du finder på listen ovenfor.

HOS LÆGEN

PCOS kan konstateres ved at læge eller gynækolog sammenholder symptombillede med blodprøver som ofte viser forhøjede androgener og en ultralydscanning af æggestokkene, hvor cysterne kan ses. Man anbefaler først og fremmest vægttab hvis der er overvægt, men også motion til behandling af PCOS. Da man kan konstatere en sammenhæng mellem insulinfølsomhed og PCOS, er lægen også opmærksom på risiko for at udvikle højt kolesterol, blodtryk og diabetes 2.

SÅDAN BEHANDLER VI

Vi betragter først og fremmest PCOS som en hormonel ubalance. Denne ubalance vil afspejles i en hormontest. Typisk er der mangel på progesteron, imens androgener som DHEA og testosteron kan være forhøjet. Det kan også være et for højt østradiol, der er årsagen til overvægt og som forstyrrer hormonbalancen. Det er dog slet ikke altid, at man er overvægtig, når man har PCOS.

Vi arbejder først og fremmest på at udrense hormonforstyrrende stoffer og at få rettet op på cyklus, så ægløsningerne begynder igen. Sideløbende ser vi på kosten, da insulin påvirker hormonbalancen. Nogle kvinder kan få cyklus på ret køl udelukkende ved at spise mere blodsukkerregulerende. Vi kombinerer den blodsukkerregulerende kost, naturmedicinsk støtte og bioidentiske hormoner til at få rettet på hormonbalancen igen.

Når man ikke får regelmæssig ægløsning, så har man et generelt lavt niveau af progesteron. Progesteron er et vigtigt hormon, som bl.a. lægger en dæmper på insulin og på androgener som testosteron. Når progesteron mangler, så kan insulin og testosteron få frit løb. Derfor arbejder vi både med den blodsukkerregulerende kost og med hormonbalancen.

KOM HURTIGT I GANG

En behandling hos os starter altid med en hormontest.

Det kan tage lidt tid før man kan tage sin hormontest, da den skal tages på bestemt dag i cyklus, hvis du stadig menstruerer (læs mere om hormontesten).

Men allerede i dag kan du begynde at rydde op i dine hormoner.
Ryd op i fremmedøstrogener og tungmetaller
Spis dig til en bedre hormonbalance
Stress af og giv din hormonbalance ro.