Fibromer

MUSKELKNUDER I LIVMODEREN

21

Fibromer

SYMPTOMER

Fibromer er muskelknuder i livmoderen. Mange kvinder har dem uden at mærke noget til dem. Nogle kvinder kan få kraftige blødninger, smerter og uregelmæssige menstruationer pga fibromer. Vokser fibromerne sig store, kan de trykke på blæren og give inkontinens eller de kan trykke på tarmen og give symptomer i afføringsmønstret. Fibromer er ufarlige, men man kan få blodmangel af kraftige blødninger og vandladningsproblemer og afføringsproblemer kan blive voldsomt belastende.

Fibromer kan give problemer med at blive gravid, da det kan forhindre ægget i at fæstne sig til livmoderslimhinden eller give spontane aborter.

HOS LÆGEN

Lægen eller gynækologen stiller diagnosen ved en gynækologisk undersøgelse, hvor større fibromer kan mærkes. Men der skal en ultralydskanning eller en kikkertundersøgelse til for at kunne stille diagnosen.

Fibromer behandles hvis de er til gene med hormonspiral eller p-piller, som skal stoppe menstruationsblødningerne og forhindre at fibromerne vokser yderligere. I nogle tilfælde tilbydes operation hvor man fjerner de generende fibromer eller evt. hele livmoderen.

SÅDAN HJÆLPER VI

Fibromer er et udtryk for østrogendominans og mangel på progesteron. Er fibromerne ikke voldsomt store, så er progesteroncreme et langt mindre indgreb end operation og mindre hormonforstyrrende end p-piller og hormonspiral. Er fibromerne blevet meget store, kan det være nødvendigt at få dem fjernet, men her bør man også overveje bioidentiske hormoner efterfølgende for få rettet op på den ubalance, som fibromerne er et udtryk for. Får man fjernet hele livmoderen er bioidentiske hormoner relevante, da et sådan indgreb er forstyrrende for den fremtidige hormonproduktionen.

Vi hjælper ved at rette op på den østrogendominans, som fibromer er et symptom på, med progesteroncreme lokalt på huden hvor fibromerne sidder. Men det er altid på baggrund af en hormontest, som kan vise hvordan hormonbalancen ser ud og hvad der kan være årsag til, at hormonerne ikke er i balance. Fibromer er som udgangspunkt ufarlige, men de er også et symptom på hormonel ubalance, som kan give en lang række gener og problemer senere hen.

KOM HURTIGT I GANG

En behandling hos os starter altid med en hormontest.

Det kan tage lidt tid før man kan tage sin hormontest, da den skal tages på bestemt dag i cyklus, hvis du stadig menstruerer (læs mere om hormontesten).

Men allerede i dag kan du begynde at rydde op i dine hormoner.
Ryd op i fremmedøstrogener og tungmetaller
Spis dig til en bedre hormonbalance
Stress af og giv din hormonbalance ro.