lichen sclerosus

23

lichen sclerosus

SYMPTOMER

Lichen Sclerosus er en autoimmun hudlidelse, der ofte rammer de ydre kønsorganer. De første symptomer er typisk hvide plamager omkring endetarmsåbningen og ved kønsdelene. Huden kan blive tynd, rynket, hvid og skrumpet og sygdomme er ofte forbundet med svien, kløen og smerter i forbindelse med samleje.

HOS LÆGEN

Lichen Sclerosus kan forveksles med en svampeinfektion. Men hvis udslettet og svien ikke går over, bør man blive undersøgt af læge, gynækolog eller hudlæge. En vævsprøve vil kunne stille diagnosen.

Kvinder tilbydes lindring af smerter og ubehag, da man ikke mener at sygdommen kan helbredes. Man opfordres til at bruge fugtighedscreme, løst tøj og undgå samleje ved smerter. Ofte tilbydes behandling med binyrebark hormoncreme.

SÅDAN HJÆLPER VI

Man ved ikke så meget om årsagen til lichen sclerosus, men sygdommen betegnes som autoimmun, så en del af vores behandlingsprotokol er med henblik på at få de autoimmune reaktioner under bedre kontrol.

Der er lavet små kliniske studier, som viser positive resultater med progesteroncreme ved lichen sclerosus. Hos størstedelen af kvinderne i begge studier var der væsentlige forbedringer eller udslettet forsvandt helt efter nogle måneder med progesteroncreme på de udsatte steder. Der kan også være behov for tilskud af andre bioidentiske hormoner, næringsstoffer til slimhinderne og tilskud som hjælper hormonbalancen tilbage på sporet igen. Derfor tager vi altid udgangspunkt i en hormontest.

Kost og fordøjelse er centrale elementer, når vi arbejder med en autoimmun lidelse som Lichen Schlerosus.

KOM HURTIGT I GANG

En behandling hos os starter altid med en hormontest.

Det kan tage lidt tid før man kan tage sin hormontest, da den skal tages på bestemt dag i cyklus, hvis du stadig menstruerer (læs mere om hormontesten).

Men allerede i dag kan du begynde at rydde op i dine hormoner.
Ryd op i fremmedøstrogener og tungmetaller
Spis dig til en bedre hormonbalance
Stress af og giv din hormonbalance ro.