cyster på æggestokkene og i brysterne

21

cyster

SYMPTOMER

Cyster er væskefyldte blærer på æggestokkene, som kan opstå uden gener og forsvinde af sig selv igen efter et par måneder. Cysterne kan også udvikle sig fra endometriose, som kan give smerter ved mensstruationsblødninger. Cyster kan vokse sig så store, at de begynder at give gener og smerter. Det kan være tyngdefornemmelse eller en lokal smerte eller gene, hvor cysten sidder og trykker og giver smerter i den ene side, der stråler ned i benet. Problemer med afføringen eller vandladningen kan også skyldes en cyste. Der kan opstå akutte smerter, hvis der går hul på en cyste, smerterne vil som regel fortage sig igen.

Man kan også få cyster i brysterne, som kan være ømme og vokse i dagene op til menstruationen.

Cyster kan også opstå i æggestokkene ved Polycystisk Ovariasyndrom.

Læs mere om PCO(s)

HOS LÆGEN

Det er en god ide at blive undersøgt, hvis man mistænker cyster i æggestokkene, da det kan give problemer med blodtilførelsen og i meget sjældne tilfælde udvikle sig til kræft. Er cysterne store, vil lægen eller gynækologen kunne mærke dem, ved en gynækologisk undersøgelse. En ultralydskanning vil kunne vise omfanget af cyster.

Som regel lader lægen eller gynækologen cysterne sidde og holder øje med, om de forsvinder af sig selv. I alvorligere tilfælde kan man blive tilbudt at få dem fjernet og evt. fjerne hele æggestokken, især for kvinder efter overgangsalderen.

Cyster i brysterne er ufarlige, men det kan være svært at mærke forskel på en cyste og en knude. Læg mærke til, om knuden eller cysten forsvinder igen efter menstruationen, er det tilfældet, er der med stor sandsynlighed tale om en ufarlig cyste.

SÅDAN HJÆLPER VI

Cyster opstår som regel pga langvarig østrogendominans. Det kan både skyldes påvirkning af fremmedøstrogener eller underskud af progesteron, som er det hormon, der afbalancer østrogenerne. Man kan let komme til at mangle progesteron, fx hvis man springer en æggeløsning over eller er stresset i perioder.

Vi hjælper ved at rette op på den hormonelle ubalance, som er årsagen til cyster. Det gør vi bl.a. med progesteroncreme både lokalt på huden ved æggestokkene eller brysterne, hvor cysterne sidder, og det er særdeles effektivt. Det er dog altid på baggrund af en hormontest, som kan vise, hvordan dine hormonniveauer ligger og hvad der kan være årsagen til, at hormonerne ikke er i balance.

Cyster er som udgangspunkt ufarlige, men de er også et symptom på, at hormonerne ikke er i balance. Samtidig med at vi hjælper dig til at få bugt med cysterne hjælper vi også dit hormonsystem i balance så du undgår andre gener fremadrettet.

KOM HURTIGT I GANG

En behandling hos os starter altid med en hormontest.

Det kan tage lidt tid før man kan tage sin hormontest, da den skal tages på bestemt dag i cyklus, hvis du stadig menstruerer (læs mere om hormontesten).

Men allerede i dag kan du begynde at rydde op i dine hormoner.
Ryd op i fremmedøstrogener og tungmetaller
Spis dig til en bedre hormonbalance
Stress af og giv din hormonbalance ro.