barnløshed

MANGLENDE GRAVIDITET

SPONTANE ABORTER

27

BARNLØSHED

SYMPTOMER

Man definerer ufrivillig barnløshed som manglende graviditet hos par som har forsøgt at blive gravide i mindst et år. Årsagen kan være:

  • At kvinden fx ikke får ægløsning
  • At det befrugtede æg ikke fæstner sig til livmoderslimhinden
  • Der kan også være fysiske årsager som for snævre æggeledere
  • Der kan være endometriose
  • Stofskifte problemer
  • PCOS kan også være en årsag til manglende graviditet - Læs mere om PCOS
  • Manden kan have nedsat sædkvalitet, som fx kan gøre, at sæden ikke når frem til ægget eller at det befrugtede æg går til grunde
  • Endelig kan der være grunde, som endnu ikke kan forklares, til at et par ikke kan blive gravide

HOS LÆGEN

Man kan som regel først blive udredt hos lægen efter 1 års forsøg på at blive gravid, medmindre, der er oplagte årsager til den manglende graviditet som fx konstateret PCOS eller endometriose. En blodprøve kan sige, om kvinden har haft ægløsning og om hun bør undersøges for PCOS. Lægen henviser som regel til en gynækolog, hvor kvinden ofte bliver ultralydscannet.

Manden får undersøgt sin sædkvalitet. Det en god ide at registere sin cyklus i løbet af det første år. Det kan man gøre med en app og ægløsningstests, temperaturmåling eller en cykluscomputer. Skriv ned og tag registreringerne med til lægen.

SÅDAN HJÆLPER VI

Vi tager udgangspunkt i en hormontest, hvor vi især lægger mærke til progesteronniveauet. Det siger nemlig noget om hvorvidt der er regelmæssige ægløsninger, ikke bare ægløsning den måned, hvor testen tages men også generelt. Østradiol og symptomer på stofskifteproblemer kan give en indikation af, hvad der forstyrer fertiliteten hos kvinden.

Vi arbejder først og fremmest med at rense ud af hormonforstyrrende stoffer og få rettet op på cyklus igen, hvis den er uregelmæssig eller der er manglende ægløsning. Derudover adresserer vi stress, da det er svært at blive gravid, hvis man er anspændt og stresset.

Ved brug af bioidentiske hormoner er det vigtigt at følge anvisningen, for at undgå risiko for spontan abort. Vi kan også vejlede ved evt. graviditetsgener som kvalme og forstoppelse.

KOM HURTIGT I GANG

En behandling hos os starter altid med en hormontest.

Det kan tage lidt tid før man kan tage sin hormontest, da den skal tages på bestemt dag i cyklus, hvis du stadig menstruerer (læs mere om hormontesten).

Men allerede i dag kan du begynde at rydde op i dine hormoner.
Ryd op i fremmedøstrogener og tungmetaller
Spis dig til en bedre hormonbalance
Stress af og giv din hormonbalance ro.