Lavt stofskifte hashimotos

11

LAVT STOFSKIFTE OG HASHIMOTOS

SYMPTOMER

Typiske symptomer på lavt stofskifte er tør eller fortykket hud, træthed, energiforladthed, kolde fødder og balder, tendens til at fryse, lav kropstemperatur, forstoppelse, vægtstigning, depression, nervøsitet, manglende appetit, dårlig hukommelse og koncentrationsbesvær. Man kan opleve smerter i muskler og led og kvinder kan opleve uregelmæssige menstruationer.

Lavt stofskifte diagnosticeres ud fra en blodprøve, som viser at skjoldbruskkirtelhormonet TSH er for højt og stofskiftehormonet T4 er for lavt i forhold til referenceværdierne.

Viser blodprøverne også antistoffer anti-TPO vil man typisk diagnosticeres med Hashimotos.

HASHIMOTOS

Langt de fleste tilfælde af lavt stofskifte skyldes den autoimmune lidelse Hasthimotos, ifølge Stofskifteforeningen. Symptomerne på Hashimotos er de samme som ved lavt stofskifte. Derudover kan man have andre autoimmune lidelser.

Hashimotos er en kronisk inflammationstilstand i skjoldbruskkirtlen sideløbende med, at immunsystemet danner antistoffer, der angriber og ødelægger skjoldbruskkirtlen.

Skjoldbruskkirtlen vil have sværere ved at producere stofskiftehormoner og det får skjoldbruskkirtlens hormon TSH til at stige. TSH sender besked til skjoldbruskkirtlen om, at den skal producere flere stofskiftehormoner, og skjoldsbruskkirtlen kan vokse, og man kan få struma (forstørret skjoldbruskkirtel). Nogle kan mærke, at skoldbruskkirtlen er hævet, andre har svært ved at synke eller bliver gradvist mere hæs.

HOS LÆGEN

Når man får målt stofskiftet hos lægen, er det vigtigt at få målt både frit T3 og T4, da det siger noget om, hvor årsagen til stofskifteproblemet ligger. Der kan nemlig være problemer med omdannelse fra T4 til T3, men østradiol kan også binde stofskiftehormoner, så stofskiftetallene sammenholdt med hormontesten kan give andre vigtige indikationer om, hvor vi skal sætte ind.

For at kunne konstatere Hashimotos skal blodprøven være positiv for anti-TPO.

Den mest almindelige medicinske behandling til for lavt stofskifte er tilskud af T4, som dog kun hjælper de patienter, der mangler T4. Har man problemer med at omdanne T4 til T3, er denne behandling som regel ikke tilstrækkelig.

SÅDAN HJÆLPER VI

Vi arbejder ud fra en omfattende naturmedicinsk protokol, som sikrer, at alle nødvendige næringsstoffer er til stede, så stofskiftehormonerne kan omdannes, og skjoldbruskkirtlen kan fungere uforstyrret.

Stofskiftehormonerne T3 og T4 består af jod og aminosyren tyrosin. Tilgængeligheden af jod og tyrosin er afgørende for at kroppen overhovedet kan danne tilstrækkeligt med stofskiftehormoner. Næringsstoffer i form af tilskud er en væsentlig del af den protokol, som er udviklet af NHT® Center for Hormonterapi ved Anette Paulin, som vi baserer vores behandling på.

Ved Hashimotos arbejder vi også med autoimmunitet. Vi forsøger at dæmpe de autoimmune reaktioner ved at identificere triggere fra kosten og samtidig støtte fordøjelsen og tarmslimhindens sundhed. Vi kikker også på, om der er ydre stressfaktorer, som provokerer autoimmune reaktioner.

Mange oplever en bedring med naturlig hormonterapi ved stofskifteproblemer - men i varierende grad. Nogle får symptomerne under kontrol, men skal fortsætte med medicinsk behandling, mens andre efterhånden kan trappe ud af stofskiftemedicinen. Der er desværre også nogle, som slet ikke oplever resultater af Naturlig Hormonterapi ved stofskiftelidelser.

Vi oplever, at jo tidligere man sætter ind, jo bedre er chancerne for at få gavn af naturlig hormonterapi ved stofskiftelidelser.

For at kunne hjælpe dig mest målrettet, er det en fordel at du har fået foretaget blodprøver hos egen læge eller endokrinolog af både TSH, frit T3, frit T4 og antistoffer. Som NHT-vejleder betragter vi nemlig ikke stofskiftesygdomme som enten for højt eller for lavt stofskifte- men som en bred vifte af forskellige mulige årsager til, at stofskiftet er kommet ud af balance. Blodprøverne giver os en vigtig indikation af, hvor vi skal sætte ind.

Er din læge ikke villig til at måle frit T3 og antistoffer, kan vi hjælpe med at formidle kontakt til private udbydere, der kan foretage blodprøverne.

Læs mere om højt stofskifte og Graves' sygdom

Læs mere om Naturlig Hormonterapi ved stofskiftesygdomme i bogen Naturlig Hormonterapi af Anette Paulin.

KOM HURTIGT I GANG

En behandling hos os starter altid med en hormontest.

Det kan tage lidt tid før man kan tage sin hormontest, da den skal tages på bestemt dag i cyklus, hvis du stadig menstruerer (læs mere om hormontesten).

Men allerede i dag kan du begynde at rydde op i dine hormoner.
Ryd op i fremmedøstrogener og tungmetaller
Spis dig til en bedre hormonbalance
Stress af og giv din hormonbalance ro.