Højt stofskifte Graves

11

HØJT STOFSKIFTE OG GRAVES' SYGDOM

SYMPTOMER

Typiske symptomer på for højt stofskifte er nervøsitet, søvnproblemer, svedeture, diarré, uro, hjertebanken, rysten og vægttab. Ved den autoimmune lidelse Graves’ kan man få udstående øjne og smerter bag øjnene.

Oftest skyldes højt stofskifte den autoimmune lidelse Graves’ sygdom, hvor immunforsvaret producerer antistoffer der ligner skjoldbruskkirtlens hormon TSH og det får skjoldbruskkirtlen til at producerer for mange T3 og T4 stofskiftehormoner. Skjoldbruskkirtlen er som regel forstørret ved Graves og man vil kunne måle antistoffer i en blodprøve.

Man kan også få forhøjet stofskifte pga knuder i struma. Man mener at knudestruma skyldes mangel på jod i barndommen og ungdommen. Blandt ældre mennesker kan knudestruma skyldes at skjoldbruskkirtlen bliver mindre følsom over for TSH og udvikler hormonaktive knuder til at producere mere thyroxin.

Stofskiftet kan også blive forhøjet pga en akut betændelsestilstand i skjoldbruskkirtlen, som kan forekomme umiddelbar efter en fødsel - og som regel gå over af sig selv efter nogle måneder. Akut betændelse i skjoldbruskkirtlen kan også forekomme efter en virusinfektion, som ofte også går over af sig selv.

HOS LÆGEN

Lægen konstaterer højt stofskifte med en blodprøve, der viser lavt TSH og forhøjet T4. Blodprøven viser måske også antistoffer og man får konstateret Graves' sygdom.

Medicinsk behandler man højt stofskifte med stofskiftestabiliserende medicin, som hæmmer skjoldbruskkirtlens dannelse af stofskiftehormoner.

Knudestruma behandles ofte med radioaktivt jod. Nogle bliver tilbudt operation hvor dele af- eller hele skjoldbruskkirtlen fjernes og man skal have tilført stofskiftehormoner fremadrettet.

SÅDAN HJÆLPER VI

Udover en omfattende naturmedicinsk protokol, som sikrer, at alle nødvendige næringsstoffer er til stede, og at de vigtigste organer fungerer, som de skal, så stofskiftehormoner kan omdannes, og skjoldbruskkirtlen kan fungere uforstyrret, så arbejder vi også med autoimmuniteten. Det gør vi primært via kost og støtte til fordøjelse og tarmslimhindens sundhed. Vi kikker også på om der er fødeemner eller ydre stressfaktorer, som provokerer autoimmune reaktioner.

Naturlig Hormonterapi® kan både skabe balance i hormonerne og dæmpe autoimmuniteten. Det er ikke stofskiftehormoner, man får tilført med NHT men bioidentisk progesteron, hvis en test viser, at man mangler det. Progesteron har mange andre funktioner i kroppen, end at skabe balance i kønshormonerne, derfor er det også et vigtigt led i stofskifteprotokollen.

For at kunne hjælpe dig mest målrettet er det en fordel at have fået foretaget blodprøver hos egen læge eller endokrinolog af TSH, frit T3 og T4 samt antistoffer. Som NHT-vejleder betragter vi nemlig ikke stofskiftesygdomme som enten for højt eller for lavt stofskifte- men som en bred vifte af forskellige mulige årsager til, at stofskiftet er kommet ude af balance. Blodprøverne giver os en vigtig indikation af, hvor vi skal sætte ind.

Er din læge ikke villig til at måle frit T3 og antistoffer, kan vi hjælpe med at formidle kontakt til private udbydere, der kan foretage blodprøverne.

Læs mere om lavt stofskifte og Hashimotos.

KOM HURTIGT I GANG

En behandling hos os starter altid med en hormontest.

Det kan tage lidt tid før man kan tage sin hormontest, da den skal tages på bestemt dag i cyklus, hvis du stadig menstruerer (læs mere om hormontesten).

Men allerede i dag kan du begynde at rydde op i dine hormoner.
Ryd op i fremmedøstrogener og tungmetaller
Spis dig til en bedre hormonbalance
Stress af og giv din hormonbalance ro.