Depression

29

Depression

SYMPTOMER

Depression kan være meget invaliderende. Man kan føle sig nedtryk, depressiv og energiforladt i perioder, uden at der er tale om en depression. Oplever man symptomer som appetitløshed, søvnproblemer, nedtrykthed, træthed, trist og magtesløshed i et omfang, som ikke føler at man kan komme ud af igen, så kan der være tale om en depression.

Der er flere typer af depression, man kan opleve langvarig depression der kommer langsomt snigende, man kan have depressive symptomer som er værst om morgenen. Man kan lide af vinterdepression, hvor de depressive følelser bliver værst om vinteren sandsynligvis pga mangel på dagslys og døgnrytmeforstyrrelser. Depression kan også udløses af en fødsel. Kvinder kan opleve depression i forbindelse med hormonelle ubalancer fx omkring overgangsalderen.

Der er et bredt spektrum, hvor man selv kan gøre meget og hvor man sagtens kan starte med alternativer til antidepressiv medicin. Når man et punkt, hvor man mister lysten til at leve, så er det vigtigt at søge hjælp.

HOS LÆGEN

Lægen diagnosticerer depression ud fra dine symptomer og kan evt. henvise til psykologisk samtaleterapi. Ofte tilbydes også antidepressiv medicin og sjældne tilfælde elektrochok.

SÅDAN HJÆLPER VI

Vi betragter ikke udelukkende depression som et hormonelt problem, men er der tydelige sammenhænge som fx forværring ifm. menstruation, pludselig opstået depression ifm. fødsel eller overgangsalder, så er hormonerne et vigtigt sted at starte. Det har nemlig vist sig at der ofte er en sammenhæng mellem depression og lave niveuaer af progesteron, DHEA, testosteron og østriol. Det er hormoner, som vi kan måle i en hormontest og rette op på.

Der er væsentlig sammenhæng mellem progesteron og serotonin, så progesteron kan i sig selv bidrage til at løfte humøret. Progesteron påvirker også GABA-receptorerne, som også har en angstdæmpende og anti-depressiv virkning.

Vi arbejder også med kost og med aminosyrer, som spiller en væsentlig rolle i kroppens egen produktion af serotonin. Derfor er fordøjelsen også en vigtig del af behandlingen.

KOM HURTIGT I GANG

En behandling hos os starter altid med en hormontest.

Det kan tage lidt tid før man kan tage sin hormontest, da den skal tages på bestemt dag i cyklus, hvis du stadig menstruerer (læs mere om hormontesten).

Men allerede i dag kan du begynde at rydde op i dine hormoner.
Ryd op i fremmedøstrogener og tungmetaller
Spis dig til en bedre hormonbalance
Stress af og giv din hormonbalance ro.