overgangsalder
UDEBLIVENDE MENSTRUATIONER
HEDETURE
HUMØRSVINGNINGER
TØRRE SLIMHINDER
OG ALT DET ANDET...
OVERGANGSALDER
Overgangsalderen er det tidsrum, hvor æggestokkene begynder at lukke ned, fordi der snart ikke er flere æg tilbage. I den periode vil der være store udsving i hormonerne. Æggestokkene producerer ikke den samme mængde progesteron længere, men til gengæld kan der være en overproduktion af østradiol. Det er denne ubalance, som giver mange af symptomerne ved overgangsalderen.
Det har også vist sig, at din næringstilstand kan have stor indflydelse på, hvordan du oplever overgangsalderen. Nogle kvinder kommer gennem den uden at mærke ret meget til den, imens andre kvinder lider voldsomt med de mange symptomer. Så hvad er det, der gør, at der er denne forskel?
SYMPTOMER
Uregelmæssige menstruationer: Ofte bliver der kortere imellem menstruationerne, og de kan blive kraftigere. Men det modsatte kan også være tilfældet.
Hedeture: Man kan både føle, at kroppen overopheder og samtidig ikke kan komme af med varmen. Hedeture kan være med eller uden sved. Sveden kan pludselig drive af én eller man kan opleve, at vand bare pibler ud fra hovedet og ansigtet. Det kan føles meget ubehageligt og komme på ubelejlige tidspunkter.
Søvnløshed: Man vågner typisk omkring klokken 4 om morgenen og kan ikke falde i søvn igen. Ofte vågner man i forbindelse med en overophedning, eller nattesved, hvor alt sengetøjet er blevet helt vådt. Andre gange vågner man bare og kan ikke falde i søvn igen.
Humørsvingninger: Man bliver lettere irritabel og får en kortere lunte. Eller man kan pludselig få følelsesmæssige udladninger, som ikke altid giver mening.
Smerter: Nogle oplever smerter i leddene i forbindelse med overgangsalderen.
Vægtøgning: Du kan opleve, at det bliver sværere at komme af med de ekstra kilo, og at kiloene sætter sig meget hurtigere, end de gjorde før. Særligt taljen, kan blive sværere at få øje på.
Tørre slimhinder: Der kan støde tørre slimhinder til både i øjnene og i skeden. Men man kan også få irriterede slimhinder i blæren, som kan give hyppigere blærebetændelser eller nervøs blære, hvor man skal tisse oftere.
Væskeophobning: Hvor du før i tiden måske kun havde vand i kroppen lige op til, og under menstruationen, så kan du opleve væskeophobninger mere generelt i overgangsalderen.
HOS LÆGEN
Hvis du er over 45 år og har blødningsforstyrrelser og hedeture, vil lægen konstatere, at du er i overgangsalderen. Hvis du er under 45 år, med samme symptomer, vil lægen undersøge dit FSH med en blodprøve. Hvis det ligger højt, vil lægen konstatere, at du er i overgangsalderen.
Hvis du lider af tørre slimhinder, vil lægen måske anbefale østriol til at smøre i skeden eller som stikpille.
Hvis du lider af slemme hedeture og i øvrigt ikke er særlig disponeret for brystkræft, kan du blive tilbudt hormonbehandling med østradiol til at dæmpe hedeturene.
Hvis du har fået fjernet livmoderen og æggestokkene, kan du også til tilbudt progestin, som mange læger betegner som progesteron. Der er dog forskel på det medicinsk patenterede progestin og bio-identisk progesteron, som vi benytter.
SÅDAN BEHANDLER VI
Vi tager udgangspunkt i en hormontest, for at se hvordan dit hormonbillede reelt ser ud. Vores hormontest er baseret på en spyttest, som ret præcist måler de fri hormoner, i modsætning til en blodprøve. Dette sammenholder vi med dine symptomer.
Hvis du lider meget af symptomer ved overgangsalder, ligger der ofte en større hormonel ubalance bag, end "bare" de ændringer der sker i forbindelse med, at dine æggestokke lukker ned.
Når en hormonel ubalance har stået på gennem mange år, så reagerer man ofte voldsommere på de hormonelle udsving, der sker i forbindelse med overgangsalderen.
Vi sikrer os, at du har alle de næringsstoffer, der skal til for få en så stabil hormonbalance som muligt, så du kan komme nogenlunde gnidningsfrit gennem overgangsalderen. Det kan være nødvendigt at tilføre bioidentiske hormoner for at få bugt med de værste symptomer og få rettet op på de hormonelle ubalancer igen.
KOM HURTIGT I GANG
En behandling hos os starter altid med en hormontest.
Det kan tage lidt tid før man kan tage sin hormontest, da den skal tages på bestemt dag i cyklus, hvis du stadig menstruerer (læs mere om hormontesten).
Men allerede i dag kan du begynde at rydde op i dine hormoner.
Ryd op i fremmedøstrogener og tungmetaller
Spis dig til en bedre hormonbalance
Stress af og giv din hormonbalance ro.