Hormonel livscyklus

Kvindens hormonelle livscyklus

Kvinden gennemgår ikke bare en månedlig hormoncyklus - men også en livscyklus rent hormonelt fra puberteten til ca. 10 år efter overgangsalderen. Kvinder er biologisk indrettet til at hormonerne skal ændre sig, og det er helt naturligt. Men netop de ændringer kan give store gener, hvis der ikke er den rette balance mellem især østradiol og progesteron. Følgende illustrerer og opsummerer de 5 faser, beskrevet i bogen Naturlig Hormonterapi af Anette Paulin og Jens-Ole Paulin.

Hormonel ubalance i puberteten

Fase 1 starter fra den første menstruation, hvor niveauerne af østradiol og progesteron er på sit højeste.

Fertilitetsproblemer og hormonelle ubalancer

Fase 1 med høje niveauer af østradtiol og progesteron fortsætter indtil midt i 30-erne.

Perimenopausen

Fase 2 fra midt i 30-erne begynder hormonerne at dale og PMS-symptomer mere udpræget.

Overgangsalder

Fase 3 fra sidst i 40-erne hvor østradiol begynder at svinge og man får symptomer på overgangsalder.

Efter menopausen

Fase 4 omtrent 10 år efter overgangsalderen er der stadig mindre udsving og symptomer.

Hormonelle ubalancer over 60

Fase 5 fra omkring 60-års alderen bør hormonerne være stabile og symptomerne klinget af.

Hormonel ubalance i puberteten

Puberteten

Nogle unge piger er længe om at få en regelmæssig cyklus. Cyklus kan variere meget i starten. Det er normalt at der kan gå et år eller to før cyklus bliver helt regelmæssig, men derefter er uregelmæssig cyklus et udtryk for at hormonerne ikke er i balance.

Andre symptomer som kraftige menstruationssmerter, uren hud som forværres omkring menstruation og ægløsning, humørsvingninger, hedeture og ekstrem træthed er udtryk for at der er for meget østradiol og sandsynligvis en mangel på progesteron, som virker afbalancerende på bl.a. østradiol.

Unge kvinder kan blive tilbudt p-piller, hvis PMS-symptomerne er for invaliderende. Det hjælper måske en overgang, men på lang er det ikke hensigtsmæssigt. P-piller og minipiller indholder syntestisk kunstige hormoner, som ikke er identiske med kroppens egne. Det kan både være et østrogenlignende stof som Ethinylestradiol og det progesteronlignende desogestrel eller progestin. Dels der er bivirkninger forbundet med p-piller og så skubber de yderligere til den hormonelle ubalance, som er årsagen til de her symptomer.

Læs mere om hvordan vi hjælper ved menstruationsproblemer

Fertilitetsproblemer og hormonelle ubalancer

Den fertile alder

Den fertile alder, hvor de kvindelige kønshormoner er på sit højeste, ligger i 20-erne, men mange kvinder i dag vælger at få børn noget senere. Det er måske en del af forklaringen på, at flere par oplever problemer, når de gerne vil have et barn.

Men der er er også hormonelle ubalancer, som spiller ind. Har man ikke regelmæssig ægløsning og er der ubalance mellem østradiol og progesteron, så kan det være svært at undfange.

I den fertile alder kan man stadig have problemer med PMS, acne og måske andre tegn på hormonelle ubalancer, som mange kvinder lever med, fordi de ikke ved det kan være anderledes. Det er ofte når de gerne vil have et barn, at de opdager at tingene ikke er som de skal være.

Læs mere om hvordan vi hjælper med fertilitetsproblemer

Perimenopausen
Overgangsalder
Efter menopausen
Hormonelle ubalancer over 60

Perimenopausen

Perimenopause - eller præ-menopausen er ikke tydeligt defineret. Det starter når ovariernes produktion af østradiol og progesteron begynder at dale. For nogle er det i starten af 40-erne for andre i midten af 30-erne. Man kan begynde så småt at opleve symptomer som hedeture og natlige svedeture, især omkring menstruationen. Humørsvingninger, angst og depressive tanker kan også blive mere udpræget.

Det er også her nogle kvinder begynder at mærke tegn på lavt stofskifte som kuldeskærhed, hukommelsesproblemer, hårtab, vægtstigning og træthed - uden at det nødvendigvis kan måles i en blodprøve. Det er godt tidspunkt at få lavet en hormontest, hvis man er i tvivl, for der er stadig mange år til at få rettet op på cyklus og få regelmæssige ægløsninger og komme godt igennem overgangsalderen uden væsentlige gener.

Læs mere om hvordan vi hjælper med stofskifteproblemer

Menopausen

Menopausen - eller overgangsalderen er den periode, hvor kvinden stopper med at menstruere. Man definerer menopausen fra den dag, hvor menstruationen er udeblevet i 12 måneder. Der kan nemlig være periode flere år før menopausen indtræffer, hvor menstruationerne udebliver en eller flere måneder, men kommer igen. I den periode kan man opleve symptomer som hedeture, humørsvingninger, søvnproblemer, ledsmerter, tørre slimhinder, væskeophobninger og vægtstigning.

Det er normalt at kunne mærke ændringer i kroppens hormonniveauer, men voldsomme gener er som regel et udtryk for, at der har været mangel på progesteron og i denne periode daler både progesteron og østradiol. Progesteron har en afbalancerende virkning på andre hormoner, så man kan komme langt lettere gennem overgangsalderen med bioidentisk progesteron.

Læs mere om overgangsalderen

Efter menopausen

Overgangsalderen varer som regel nogle få år - der hvor man for alvor mærker gener. Men det tager 10 års tid for hormonerne helt at finde sin nye balance igen med lavere niveauer af progeteron og østradiol, og det kan give mindre udsving, så man kan blive ved at mærke hedeture, væskeophobninger og problemer med vægten en del år efter man er stoppet med at menstruere.

Også her kan det hjælpe med et tilskud af bioidentisk progesteron til at holde styr på den hormonelle balance. Du har måske hørt, at risikoen for at udvikle knogleskørhed efter overgangsalderen stiger pga faldet i østrogen? Studier har faktisk vist at det nok nærmere skyldes tabet af progesteron, for kvinder mister knoglestyrke langt tidligere, når de ikke har æggeløsning. Andre studier har vist, at bioidentisk progesteron virker forebyggende for kræft. Så selvom man ikke menstruerer længere, er det en god ide at blive ved med at passe på sin hormonbalance.

Hormonelle ubalancer efter 60

10 år efter overgangsalderen - dvs. omkring 60 år for de fleste kvinder, bør hormonerne have fundet et stabilt leje og symptomer være klinget af. Man skal helst ikke opleve hedeture og andre symptomer der minder om overgangsalderen, så bør man lige blive undersøgt.

Der kan dog stadig være symptomer på hormonelle ubalancer senere i livet. Nogle kvinder har vedvarende problemer med slimhinderne og kan fortsætte med at have inkontinens, det kan både skyldes mangel på østriol men du kan også være endt i en ond cirkel med overvækst af sygdomsfremkaldende bakterie, hvis du har fået flere penicillinbehandlinger.

Det er vigtigt for alle kvinder uanset alder at vedligeholde en sund hormonbalance for at forebygge sygdom.